Kampagne
logo
RABAT PÅ GARDEROBETJEK
Opdag snit, der flatterer din kropsform og lær nye måder at style dit tøj på. Brug accessories til at sætte prikken over i'et og skab et unikt look. Få hjælp til at opgradere din garderobe ved at booke et garderobetjek - lige nu med 20% rabat.
Se mere
banner
Om os      Faq       Kontakt     Services
DK-3400 Hillerød (+45) 29 25 91 29
title image

En guide til generationsstil

En guide til generationsstil

Fra de neonfarvede leggings i 80’erne til det minimalistiske look i 90’erne, og til den moderne streetwear-stil i dag, er tøjmode og stil under konstant forandring. Hver generation har sin egen unikke tilgang til tøj og stil.

Det kan være farligt at generalisere om hele generationer – man kan simpelthen ikke bedømme en bog efter dens cover, og det samme gælder for tøj. Men alligevel er der nogle interessante fællestræk, som man kan se inden for hver generation. Det kan du blive klogere på her i min guide til generationsstil.

Vil du vide mere om, hvordan din mormor kunne bære sådan en hat og stadig se sej ud, eller hvad der får den yngre generation til at rocke med sokker i sandalerne, så hæng på! Du kommer med på en spændende tur gennem tidens tøjmodehistorie og får indblik i, hvordan hver generation har skabt deres unikke tøjstil – deres generationsstil. Grib dine bedsteforældres blomstrede skjorter fra klædeskabet, og gå på opdagelse i tøjets vidunderlige verden!

The Silent Generation (ca. 1928-1945) og ”Generation Mellemkrig” (ca. 1919-1939)

Den der mellemkrigsgeneration, de er jo helt vilde! De blev født i en tid med depression og krig, men lod sig ikke slå ud – nej, de blev stærkere af det! De er opdraget med nøjsomhed, sparsommelighed og arbejdsomhed, og det kan man virkelig mærke!

De er sådan nogle sande arbejdsmyrer, der har knoklet fra en tidlig alder. Og de har sparet op og været ambitiøse med et mål om at eje deres eget hjem – og selvfølgelig når de altid deres mål! De er og har også været superskarpe på arbejdsmarkedet og holder øje med deres bytte som rovfugle. Mange af dem har jo også ofte haft det samme job hele livet, men det har givet dem erfaring og stabilitet – og dét kan man ikke ligefrem klage over.

De yngste i generationen har også været med i 68-oprøret, og de har kæmpet for seksuel frigørelse og ligestilling – de ved, hvad der er vigtigt! Og så er de bare helt vilde med fællesskab – mange haft frivilligt arbejde, fordi de elsker at hjælpe andre. Hvor fantastisk er det lige?! Og så er der jo det med teknologien. De har jo levet det meste af deres liv i en analog verden, men det betyder ikke noget! De er blevet eksperter i at underholde sig selv og andre på den gamle facon – det er jo virkelig en kunst i sig selv! Hvem har egentlig brug for smartphones og sociale medier, når man kan have det så sjovt uden?

Baby Boomers
Generation mellemkrig og deres tøjstil

Tøj og stil er en markør for, hvordan vi ønsker at fremstå og blive opfattet af verden omkring os, og the silent generation eller generation mellemkrig er bestemt ingen undtagelse.

Denne generation voksede op i en tid med økonomisk og social usikkerhed, og deres tøjstil i dag afspejler ofte dette. De foretrækker enkle, klassiske og tidløse tøjstilarter, der vægter kvalitet og holdbarhed over trends og gimmicks.

Traditionelle og veldefinerede tøjmærker er ofte at finde i deres garderobe, da disse har bevist sig pålidelige over tid. Men det er ikke kun kvaliteten, der tæller for denne generation. De er også påvirket af det kulturelle fokus på formalitet og respekt, som var almindeligt i deres ungdomsår, og klæder sig ofte formelt, selv i ganske afslappede situationer.

Tøj og stil er mere end blot beklædning. Det er en måde at udtrykke sig på og signalere sin plads i samfundet. The silent generation har gennem deres tøjstil sat deres præg på mode- og tøjindustrien og har påvirket de efterfølgende generationer. Deres enkle, klassiske og tidløse tøjstil vil altid være et symbol på deres erfaringer og værdier, som er blevet overleveret til de senere generationer.

Baby Boomers (ca. 1946 og 1964)

Babyboomerne er ikke kun en stor årgang – de er så talrige, at de kan danne en gigantisk hær! Men det er ikke kun generationens størrelse, der gør dem specielle – det er også deres generelt positive indstilling til livet. De har oplevet økonomisk fremgang hele deres liv, og det har gjort dem til en frisk brise, der bringer nye ideer og liv til verden.

Babyboomerne er en stærk generation, som har kæmpet for at få en plads i samfundet. De har arbejdet hårdt og sparet op, så de i dag kan nyde godt af deres pensionsopsparinger og ejendomme. De har også været med til at forme de muligheder og den velfærd, som både de og yngre generationer nyder godt af. Selvom de måske ikke er lige så bekymrede for miljø- eller klimaforandringer som de efterfølgende generationer, så er der stadig masser at lære af dem.

Babyboomerne har altid prioriteret jobsikkerhed, og de er typisk blevet i samme virksomhed i en stor del af deres arbejdsliv. De er en aktiv generation, der holder sig beskæftiget med mange interesser og rejser verden rundt. Selvom deres værdier kan skille sig ud fra de yngre generationers, så er der ingen tvivl om, at babyboomerne stadig har masser af energi og livsglæde tilbage – og så er de også verdensmestre i at fortælle historier om, hvordan tingene var “i deres tid”!

Baby Boomers og deres tøjstil

Generationen er kendt for deres engagerede og eksperimenterende tilgang til livet, og deres tøjstil var ingen undtagelse.

Opvæksten i en tid med stigende velstand betød, at mange baby boomers havde råd til mere eksklusive tøjmærker og kunne eksperimentere med forskellige tøjstilarter.

De værdsætter individualitet og ønsker at skille sig ud fra mængden, hvilket afspejles i deres tøjstil. De bruger mode som en måde at udtrykke deres personlighed på og sætter derfor en ære i at vælge tøj, der afspejler deres unikke stil og smag.

Denne generation har også taget del i nogle af de største modetrends fra deres tid, som for eksempel hippie-bevægelsen i 1960’erne. Denne bevægelse påvirkede deres tøjstil og gjorde det til en politisk erklæring at klæde sig i slidte jeans, blomstermønstrede skjorter og frynsede jakker.

Generationen har haft en stor indflydelse på mode- og tøjindustrien. Deres modige og eksperimenterende tilgang til tøjstil har inspireret og påvirket de efterfølgende generationer og har bidraget til udviklingen af nye og spændende modetrends.

Generation X (ca. 1965-1979)

Generation X – eller “nå-generationen” – er kendt for at have haft en anderledes opvækst end deres forældre og bedsteforældre. De var “nøglebørn”, fordi deres forældre havde travlt med at finde sig selv og deres eget liv, og derfor ikke var så synlige i deres børns liv. Men det har gjort generation X mere selvstændige og resultatorienterede.

De er også “curlingforældre”, der forkæler deres børn, men det er kun fordi de er optaget af work-life balance og gerne vil være til stede i deres børns liv. På arbejdsmarkedet er de erfarne internetbrugere og hader detailstyring. De har også en god portion humor og en positiv indstilling til livet, trods deres anderledes opvækst.

De var den sidste generation, der husker en barndom uden internet, men også den første generation, der havde adgang til computere og spillekonsoller. Så mens de måske ikke er “digitale indfødte” som generation Y, så er de stadig godt med på den teknologiske front – og de kan i det mindste huske, hvordan man sender en fax!

Generation X
Generation X og deres tøjstil

Generation X er kendt for deres rebelske og individualistiske tilgang til livet, og deres tøjstil er ingen undtagelse.

Opvæksten i en tid med social uro og politisk aktivisme betød, at mange i denne generation var villige til at tage risici og bryde med normerne, også når det kom til deres tøjstil.

Generation X foretrækker ofter en mere afslappet og utilitaristisk tøjstil, hvor funktionalitet og komfort er vigtigere end formelle eller traditionelle tøjstilarter. De er ikke bange for at blande forskellige tøjstilarter og mærker, hvilket giver dem en unik og personlig tøjstil.

Deres tøjstil er også præget af mere dystre eller alternative farver og mønstre, som ofte afspejler deres lidt mere melankolske og introspektive side. Derudover er de kendt for at have taget del i den ikoniske “grunge” stil, der blev populær i 90’erne, hvor tøjmærker som Converse og Dr. Martens var centrale i deres garderobe.

Generation X har haft en stor indflydelse på mode- og tøjindustrien. Deres individualistiske tilgang til tøjstil har inspireret og påvirket de efterfølgende generationer og har bidraget til udviklingen af nye og spændende modetrends. Deres tøjstil er en hyldest til deres kreative og rebelske ånd, og det er stadig en inspirationskilde for mange i dag.

Generation Y (Millennials) (ca. 1980-1994)

Millennials, også kendt som Generation Y, er en flok teknologi-ninjas, som altid vil have det nyeste, sejeste og mest smarte. Deres evne til at håndtere nye gadgets og sociale medier har givet dem en aldrig før set global forbindelse og kendskab til alle hjørner af verden – så de ved alt om alt!

Men, selvom de er veluddannede og ambitiøse, kan de være lidt krævende. De er vant til at blive betjent på et sølvfad, da deres forældre har forkælet dem en smule for meget. Men hey, hvis du giver dem, hvad de vil have, så arbejder de hårdt – i hvert fald indtil noget andet spændende dukker op.

Millennials har aldrig haft tålmodighed til en langvarig karriere og er kendt for at “swipe” til det næste job, hvis det ikke passer dem. De vil have fleksibilitet og frihed til at arbejde, når og hvor de vil – og Coronapandemien har kun gjort dette ønske større. Og selvom de måske ikke formerer sig som kaniner som tidligere generationer, så er det ikke fordi de ikke vil – de er bare for optagede af at redde planeten.

Babyboomerne kan være lidt sure over millennials’ klimakampagne og kalder dem snobbede, men millennials har stadig håbet om en fremtid og råber mest af alt bare “ok, boomer” tilbage.

Generation Y og stilen fra dengang og nu

Millennial-generationen er vokset op i en tid med hurtige teknologiske fremskridt og sociale medier, og dette har påvirket deres tøjstil på forskellige måder.

Millennials foretrækker ofte en mere afslappet og komfortabel tøjstil, som passer til deres travle livsstil. De sætter pris på tøj, der er både stilfuldt og funktionelt, og som kan bruges i forskellige situationer.

Udover at være opmærksomme på mode og stil, er millennials også mere bevidste om bæredygtighed og etiske spørgsmål i forhold til tøjproduktion. De foretrækker ikke sjældent tøjmærker, der er engageret i at skabe bæredygtige og ansvarlige produkter og er villige til at betale mere for kvalitetstøj, der tager hensyn til miljøet.

Millennials kan lide at eksperimentere med forskellige stilarter og er kendt for at blande vintage med moderne tøj, hvilket giver dem en unik og personlig tøjstil. De er heller ikke bange for at bryde med normerne og tage chancer med deres tøjvalg, hvilket gør dem til en inspirationskilde for mange i dag.

Millennial-generationen har haft en betydelig indflydelse på mode- og tøjindustrien, og deres tøjstil har inspireret og påvirket de efterfølgende generationer. Deres kombination af stil og funktionalitet, bæredygtighed og etiske overvejelser og deres unikke og personlige tøjstil er blot nogle af de måder, hvorpå denne generation har formet modeverdenen.

Generation Z (Zoomers) (Ca. 1995-2010)

Generation Z, eller “zoomerne” som de også kaldes på grund af deres digitale evner, er en banebrydende generation, der adskiller sig fra deres forgængere på mange måder. De er vokset op med internettet og sociale medier, og er bedre til at navigere på disse platforme end dine bedsteforældre er til at køre bil. Men de ved stadig ikke alt.

De er en supermangfoldig og rummelig generation, hvorfor deres farverige regnbuehår ikke er den eneste ting, der gør dem unikke. De er også stærkt engageret i miljø- og klimaforandringer, og er ofte at finde i frontlinjen i kampen for at redde planeten fra en global opvarmning. Hvis du ser en flok unge mennesker gå rundt og samle skrald op på stranden, er der en god chance for, at det er generation Z.

Når det kommer til livsstil, er det vigtigere for dem at have oplevelser end ting. De elsker at rejse og udforske forskellige kulturer, og er mere tilbøjelige til at bruge deres penge på eventyr og unikke oplevelser frem for dyre designerstole eller den nyeste iPhone-model. De er også sunde, grønne og dybt bevidste omkring deres kost og sundhed, og undgår ofte de velkendte, usinde laster – selvom man stadig kan se enkelte af dem snuppe en cheeseburger fra McDonald’s eller en øl til en fest.

Alt i alt er generation Z en interessant og bevidst generation med en stærk vilje til at forandre verden til det bedre – til gengæld er de stadig er en anelse usikre på, hvordan de skal bruge en skruetrækker.

Generation Z og stilen fra dengang og nu

Generation Z, også kendt som den digitale generation, er vokset op i en tid, hvor internettet og teknologien har haft en enorm indflydelse på alle aspekter af deres liv, inklusive deres tøjstil.

Deres tøjstil er mere global og mangfoldig og trækker inspiration fra forskellige kulturer og stilarter.

Generation Z er kendt for at blande streetwear med high-end mode og skabe unikke og personlige outfits, der afspejler deres individualitet og kreative ånd. De er villige til at eksperimentere med forskellige stilarter og tøjmærker, og de er ikke bange for at skille sig ud fra mængden.

En anden vigtig faktor i Generation Z’s tøjstil er kropspositivitet og inklusion. Generation Z sætter pris på tøj, der er tilgængeligt og kan passe til alle kropstyper, og de værdsætter tøjmærker, der repræsenterer mangfoldighed og inklusion. De ønsker at føle sig godt tilpas og selvsikre i deres tøj og ønsker at sprede budskabet om, at skønhed og mode er for alle.

Generation Z har allerede haft en betydelig indflydelse på mode- og tøjindustrien, og deres tøjstil afspejler deres åbenhed og tolerance overfor forskellighed og mangfoldighed. Deres innovative og globalt orienterede tøjstil vil fortsat være en inspirationskilde for mange i fremtiden.

Generation Alpha (Ca. 2010-2025)

Generation Alpha – har du mon hørt om dem? De er den yngste og mest high-tech generation nogensinde! De har aldrig kendt en verden uden smartphones og sociale medier. Deres forældre er også en del af den cool generation Y, så de bliver forkælet med teknologi og alt muligt fancy grej.

Og vidste du, at generation Alpha kommer til at leve længere end nogensinde før? De vil bare blive ved og ved med at fejre nytårsaften og kan se frem til det 22. århundrede som om det var en walk in the park!

Hvis du tror, at babyboomerne var mange, skal du bare vente til du ser generation Alpha! De er på vej til at blive den største generation nogensinde! Der er næsten to milliarder mennesker, som bliver født og vokser op med en finger på touch-skærmen.

Og hvad med deres navn? Nogle siger, at de hedder “Alpha” fordi de er de første af deres slags, mens andre tror, at de er opkaldt efter den første bogstav i alfabetet, fordi de er de skarpeste, sejeste og bedste! Men uanset hvad, så er det ret sikkert, at den næste generation bliver endnu sejere – måske bliver de kaldt “Beta”? Eller endda “Gamma”? Det lyder ret cool!

Alpha
Generation Alpha og stilen nu og fremover

Generation Alpha er den nyeste generation, der er født ind i en verden af konstant teknologisk innovation og hyperforbindelse. Deres tøjstil vil sandsynligvis være tæt knyttet til teknologi, og de vil formentlig være mere orienteret mod global og digital mode.

Generation Alpha vil også være mere opmærksomme på bæredygtighed og miljømæssige bekymringer i forhold til tøjproduktion, og de vil muligvis foretrække tøjmærker, der er engageret i at skabe bæredygtige og ansvarlige produkter.

Da generation Alpha stadig er meget ung, er det svært at sige, hvordan deres tøjstil og modepræferencer vil udvikle sig i fremtiden. Men det, vi ved, er, at teknologien vil fortsætte med at spille en afgørende rolle i deres liv, og deres tøjstil vil sandsynligvis afspejle dette.

Det bliver spændende at se, hvordan denne generation vil påvirke mode- og tøjindustrien i fremtiden, og hvilke nye og innovative trends, de vil skabe. En ting er sikkert, generation Alpha vil fortsætte med at bryde grænserne og udfordre status quo i alt, hvad de gør, og deres tøjstil vil være en del af denne udvikling.